Myiasis bij konijnen!

Als het warm weer is bestaat er een groot gevaar voor konijnen: myiasis, oftewel madenziekte. Myiasis wordt veroorzaakt dor de groene vleesvlieg.

Wees in de zomermaanden alert op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn. Met name wanneer het konijn aangekoekte ontlasting onder de staart of rond de anus heeft, legt de groene vlieg hier graag zijn eitjes in. Ook vieze haren of een andere huidontsteking zijn aantrekkelijk voor de vlieg om eitjes in te leggen.

Aangekoekte ontlasting
Aangekoekte ontlasting is vaak het gevolg van verkeerd voeden. Een konijn heeft 2 soorten keutels: gewone keutels en blindedarmkeutels. Blindedarmkeutels moet een konijn opeten. Als het konijn deze keutels niet opeet, ontstaat er een vieze kont. Blindedarmkeutels zijn namelijk erg plakkerig, en plakken zo dus vast aan de haren bij de kont.

Belangrijk qua voeding voor een konijn is:

  • Onbeperkt hooi, geef elke dag minstens zoveel als dat het konijn groot is.
  • Beperkt groenvoer.
  • 20 gram konijnenvoer (biks) per kilo lichaamsgewicht per dag. Belangrijk is om geen gemengd voer te geven, zo wordt selectief eten (het eten van de lekkere dingen) voorkomen.
  • Zeer beperkt snoepjes.

Eitjes worden maden
De huid raakt door aangekoekte ontlasting ontstoken. De groene vlieg komt op de geur van de ontstoken huid af en leggen er eitjes op. Uit deze eitjes ontstaan maden. Maden zijn wittig van kleur en bewegen vrij snel. U kunt ze in diverse groottes tegen komen; van heel klein tot wel 1cm lang. De maden kruipen onder de vieze haren en richten erg veel schade aan. Er kunnen gaten in de huid komen.

Behandeling van myiasis
Een konijn met myiasis zal onder sedatie moeten worden behandeld. De haren worden onder sedatie zoveel mogelijk weg geschoren en alle maden worden met een pincet van de ontstoken huid weg gehaald. De huid zal hierna worden gewassen, en ook de nog evt. aangekoekte ontlasting wordt verwijderd. In sommige gevallen moeten de gaten in de huid gehecht worden. Het konijn zal een antibiotica en een pijnstiller krijgen en in gesprayd worden met middel die eventuele maden die we over het hoofd hebben gezien doden. Het middel schrikt ook vliegen af. Tenslotte is het raadzaam om in de risico periode iedere maand een pipet aan het konijn te geven die preventief werkt tegen myiasis.

Myiasis voorkomen
Controleer altijd of het hok schoon is en haal – zeker in de zomerperiode – dagelijks de poep- en plasplekken in het hok weg. Kijk ook dagelijks even onder de staart van het konijn, om te controleren dat er geen ontlasting aan de vacht gekleefd zit. Maar het aller belangrijkste blijft nog wel de voeding! (zie hierboven beschreven).

Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen: zorg voor de juiste voeding, en als er vliegen in de buurt van uw konijn zijn, controleer het hok en uw konijn dan een keertje extra!