Euthanasie
Euthanasie, één van de minst leuke onderwerpen met betrekking tot het hebben van een huisdier. Maar soms wel de vriendelijkste keuze voor uw huisdier, zodat deze geen lijdensweg hoeft te ondergaan. Soms is het echter niet een eenvoudige keuze en dan is het natuurlijk altijd fijn om te overleggen met de dierenarts wat de beste optie is voor uw trouwe kameraadje.
Als de beslissing is genomen om te kiezen voor euthanasie proberen we dit zo stressvrij mogelijk te laten gebeuren. Bij een euthanasie zorgen we dat uw hond/kat eerst in een diepe slaap (narcose) wordt gebracht. Dit gebeurt door middel van een injectie in de bilspier. Deze kan soms nog even vervelend aanvoelen, dus dan is het erg fijn als u erbij bent om uw maatje nog wat gerust te stellen.
Na de injectie duurt het ongeveer 5-10 minuten voordat uw huisdier in slaap valt. Als u het fijn vindt, kunnen wij u dan even alleen laten met uw huisdier. Wanneer uw dier diep in slaap is, en geen prikkels meer ontvangt, plaatsen we een braunule in één van de voorpoten. Dit zorgt voor een directe verbinding met de bloedbaan. Door middel van deze braunule zullen wij het definitieve middel toedienen. Hierdoor zal eerst de ademhaling en vervolgens ook het hartje stoppen met kloppen. Dit kan enkele seconden duren maar soms ook enkele minuten, afhankelijk van de toestand van uw huisdier. Door de eerste narcose prik, merken ze hier echter niets meer van.
Na de laatste injectie zullen we altijd controleren of het hart nog klopt door middel van auscultatie met een stethoscoop. Uw huisdier kan wat urine en/of ontlasting laten lopen. De oogjes blijven open staan.
Na de euthanasie
Als uw dier is geëuthanaseerd, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw huisdier mee te nemen, hem of haar zelf te begraven of hem of haar naar een crematorium te brengen.
U kunt uw dier ook bij ons achterlaten en kiezen voor crematie. Wij werken samen met Dierencrematorium Nieuwkuijk (in Nieuwkuijk) en Dierencrematorium Midden-Brabant in Boxtel.
- Het crematorium in Boxtel werkt met een reguliere crematie en zal contact met u opnemen over eventuele wensen nadien (bijvoorbeeld het ontvangen van as)
- Het crematorium in Nieuwkuijk werkt door middel van een watercrematie (resomeren). Ook zij zullen met u contact opnemen met betrekking tot uw wensen achteraf (bijvoorbeeld het ontvangen van ‘as’)
Als u geen specifieke wensen heeft, zullen wij ervoor zorgen dat uw dier in een groep gecremeerd zal worden.
Uiteraard blijft dit een van de lastigste momenten van het hebben van een huisdier, een rouwperiode is dan ook helemaal niet abnormaal. Probeer dan ook zeker te accepteren dat dit verwerken even tijd nodig zal hebben.