Titerbepaling
Wat is titeren?
Titeren is het uitvoeren van een test die bij uw hond of kat aangeeft of hij of zij nog voldoende antistoffen heeft tegen de meest voorkomende ziekten waartegen kan worden gevaccineerd. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van uw dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig. Het vaccineren kan door middel van titeren worden aangepast aan de titers, leeftijd en leefomstandigheden van uw dier.
Langer werkzaam
De meeste vaccins die bescherming geven tegen besmettelijke ziekten zoals parvo, hondenziekte en kattenziekte, zijn minimaal 3 jaar werkzaam. Uit wetenschappelijke studies blijkt echter dat de bescherming vaak veel langer aanhoudt dan 3 jaar.
De test
Om de titer te bepalen hebben wij enkele druppels bloed nodig. De bloedafname kan worden gecombineerd met de jaarlijkse gezondheidscontrole en eventuele bijkomstige vaccinaties. Na afname van het bloed zullen wij op een ander moment de test doorlopen en u later over de uitslag informeren.
Wat zijn de voordelen van titeren?
- Het immuunsysteem wordt niet belast met onnodige vaccinaties
- Controle of de vaccinaties voldoende zijn aangeslagen, dit kan ook al bij pups en kittens (vanaf 20 weken)
- Pups en kittens krijgen vanuit het moederdier antistoffen mee (maternale immuniteit), waardoor vaccinaties nog niet werken. Met titeren kan bepaald worden wanneer er gestart kan worden met vaccineren
- Voor dieren die eerder gevoelig hebben gereageerd hebben op vaccinaties is titeren een goede manier om te kijken of het dier nog genoeg antistoffen heeft.
- Bij dieren die bijv. een auto-immuunziekte hebben is het extra belangrijk om te weten of ze nog bescherming hebben, vanwege een verzwakt immuunsysteem.
- Oudere dieren hebben een minder sterk immuunsysteem, met titeren worden onnodige vaccinaties bespaard en wordt er gekeken of het dier nog voldoende beschermd is.
- Er zijn dieren waarbij de vaccinatiestatus onbekend is (honden en katten uit het buitenland bijv.). Door middel van titeren kan er gekeken worden in hoeverre dat het dier beschermd is.
Waarvoor kan worden getest?
Hond: besmettelijke leverontsteking, parvo, hondenziekte (ziekte van Carré)
Kat: kattenziekte en niesziekte
Show, pension of wedstrijd
Met een positieve titeruitslag die vermeld staat in het dierenpaspoort, is deelname aan shows en toegang tot de meeste pensions mogelijk. De dierenarts verklaart aan de hand van een titerbepaling dat de hond of kat voldoende beschermd is na een eerdere vaccinatie of besmetting. In het paspoort staat dan genoteerd hoe lang de hond of kat beschermd is.