Tandheelkunde
In de laatste twintig jaar is tandheelkunde bij dieren erg belangrijk geworden. Vroeger werd een gebit vol met tandsteen en bijbehorende ontstekingen als iets ‘normaals’ beschouwd. Zelfs de dierenarts nam tijdens het spreekuur nauwelijks de moeite om de mondholte van zijn patiënten te bekijken.
Tegenwoordig poetst menig diereneigenaar de tanden van hond of kat. Mede door kennis, ervaring en verbeterde apparatuur is tandheelkunde een belangrijk onderdeel van deze praktijk.
In tegenstelling tot de menselijke tandheelkundige zorg is tandheelkunde voor huisdieren een vakgebied dat voorbehouden is aan een dierenarts. Dit heeft er onder meer mee te maken dat huisdieren voor een gedegen onderzoek en een behandeling van gebitsproblemen vaak onder narcose gebracht moeten worden.
Zeker als het baasje het gebit van de hond of kat niet poetst, kan er door de tandplak een tandvleesontsteking ontstaan. De tandplak verandert in tandsteen en met de tijd tast het ontstoken tandvlees ook het kaakbot aan met slinken als gevolg.
Het belang van weleens ‘AAA’ zeggen
Wij behandelen bijna alle tandheelkundige problemen die zich voort kunnen doen. Zowel preventief als wanneer u gebitsproblemen bij uw hond, kat, konijn of cavia ervaart, raden we een bezoek in onze kliniek aan.
De meeste baasjes zijn gewend zelf ieder (half)jaar naar de tandarts te gaan voor de controle van zijn of haar gebit. Net als mensen kunnen dieren last krijgen van hun gebit. Huisdieren hebben deze (preventieve) zorg dus net zo hard nodig als wij mensen. Om vroegtijdig eventuele gebitsproblemen aan het licht te brengen is een periodieke controle van belang. In bijna alle gevallen geeft uw dier namelijk niet (of pas heel laat) aan dat hij of zij last heeft van gebitsproblemen. Bijna alle volwassen honden en katten (konijnen en cavia’s) hebben gebitsproblemen. Wanneer er na het jaarlijkse consult vermoedens van gebitsproblemen bij uw huisdier aan het licht komen, gaan we dit inplannen voor een uitgebreid onderzoek.
Ook als uw huisdier extra zorg nodig heeft rondom de narcose, bijvoorbeeld bij een hartprobleem of bij oudere dieren, beschikken we in onze dierenkliniek over alle kennis en kunde om uw dier zo veilig mogelijk van zijn pijnlijke gebitsprobleem af te helpen.
Ook hebben we een dentale röntgen die speciaal voor de tandheelkunde is ontwikkeld en opnames kan maken van alle tanden en kiezen.
Al met al is de controle van het gebit van uw gezelschapsdier nét zo belangrijk als uw halfjaarlijkse controle bij de tandarts!