Patient van de maand: grasaar

Een vervelend kruipertje bij Floortje….

Op 16 juli kwam Shi Tzu Floortje bij ons op het spreekuur. Ze was van het weekend hard van de trap gelopen en liep sindsdien kreupel met het rechter voorpootje. Er was ook een bultje te zien op het pootje. We prikten het bultje aan; daar kwam alleen wat bloed uit. Ook werd er een röntgenfoto gemaakt. Op de röntgenfoto was niks te zien. Ons advies was: rust houden en ondersteunen met een pijnstiller en ontstekingsremmer. Na enkele dagen zou Floortje niet meer mank moeten lopen.

Na 2 dagen kwam Floortje weer terug; ze liep niet meer kreupel maar tussen de tenen bleef een bultje zichtbaar. Het bultje was ook pijnlijk en bloedde. We kregen het vermoeden dat Floortje last had van een ‘kruipertje’, oftewel: een grasaar.

Grasaren zijn vooral in de zomerperiode in bloeiend gras te vinden. Een grasaar komt in de vacht van uw  viervoeter terecht, breekt af, en blijft daar met zijn weerhaakjes hangen. Door hun scherpe punt dringen ze gemakkelijk door de huid naar binnen. Grasaren worden ook wel ‘kruipertjes’ genoemd omdat ze door hun anatomie maar één kant op kunnen kruipen: dieper het lichaam in. Door de weerhaakjes kan de grasaar niet meer terug het lichaam uit. Grasaren geven vooral last in de oren, tussen de tenen, bij de ogen, in de huid of in de neus.

Als de grasaar is binnen gedrongen, beschouwt het lichaam dit als ‘vreemd’ en reageert met een ontstekingsreactie. De klachten ontstaan vaak acuut: roodheid, pijn, zwelling en soms ook koorts.

Een grasaar moet onder lichte sedatie worden weggehaald. We openden het bultje bij Floortje en de boosdoener was gelukkig vrijwel meteen te zien. Het wondje werd gespoeld, gehecht en Floortje kreeg een pijnstiller- en een antibiotica injectie. Floortje was al vlot wakker, waardoor ze gauw weer opgehaald kon worden.

Na 8 dagen kwam Floortje op controle. Ondanks de kraag kon Floortje nog bij haar pootje komen. Hierdoor was de plek nog niet mooi rustig. Floortje kreeg nog een antibiotica injectie en de eigenaar mocht voor enkele dagen Floortje nog een pijnstiller geven. Ook werd er een andere kraag om gedaan.

Na 3 dagen kwam Floortje op eindcontrole. De wond zag er nu heel mooi en rustig uit.


Stukje geschreven door de eigenaar van Floortje:

Na het te snel aflopen van de trap liep Floortje mank en hield ze haar pootje omhoog. Er kwam ook een flinke verdikking op haar pootje. Als we er aan wilde komen grijnsde ze,waar uit wij opmaakte dat ze er veel pijn aan had.

Wij dachten in eerste instantie aan een kneuzing of in het ergste geval een breuk maar bij nader onderzoek was dat het gelukkig niet.
De nacht van 16 op17 juli heeft Floortje flink gebloed ook doordat zij bij de wond kon komen. De volgende ochtend gelijk weer gebeld naar de dierenarts. We konden gelijk met haar komen,daar werd Floortje nogmaals onderzocht.

Haar poot werd verbonden en ze kreeg een kap om om te voorkomen dat ze de wond nog verder kapot zou bijten/likken. Omdat het toen al wel duidelijk was dat het om een grasaar ging die verwijderd moest worden gelijk een afspraak gemaakt voor donderdag 19 juli om Floor te laten helpen aan haar pootje. Gelukkig hoefde ze niet onder algehele narcose en kon het allemaal met een roesje en een plaatselijke verdoving.
Na de operatie heeft ze nog 10 dagen met een kap rond moeten lopen (en dat midden in de hittegolf!)

Op vrijdag 27 juli zijn de hechtingen verwijderd en omdat Floortje een erg eigenwijs hondje is moest de kap nog eens om tot maandag 30 juli zodat ze het niet weer open kon bijten/likken. Die dag heeft ze de laatste nacontrole gehad en alles zag er gelukkig goed uit.

We zijn nu extra alert met het uitlaten van onze honden. Zoiets willen we niet nog eens mee maken!!

Dierenkliniek Hoogveld bedankt voor de (wederom) goede zorgen!